Velkomin til Íslands!

Hee hoi!!

Vrijdag 10-07 vertrok ik uit Nijmegen, Jin (Janneke) kwam bij Ede de trein in en een uur later waren we op een best levendig schiphol. Inchecken, douane, alles ging soepel en uiteraard met prachtige mondkapjes op. De vlucht ging op tijd en we hadden drie stoelen per persoon (want weinig medepassagiers) en prachtig uitzicht over de Nederlandse kustlijn, vervolgens Schotland en tot slot IJsland. Vanuit de lucht alleen al zag het er zo ontzettend mooi uit!!!

7495732 uur met mondkapje
IJsland vanuit het vliegtuig

Aangekomen op Keflavík airport (gebouwd tijdens WO2 door de Amerikanen) moesten we een coronatest doen, was ik vrij laconiek over, viel toch best tegen.. Je neus brandt nog een kwartier door, maar ach, je moet er iets voor over hebben. In de rij kwamen we Imke tegen, die ook meevaart op de Tecla naar Isafjordur, heel toevallig! Het is hier 2 uur vroeger, dus rond 19:00 hadden we de test overleefd en regelden we bustickets naar Reykjavik (rib uit m’n lijf, heb na deze 2 weken geen ribben meer over denk ik) en de busrit alleen al was echt prachtig!! Overal lavavelden en bergen in de verte, kustlijn op links, velden vol paarse bloemen en her en der stoom uit de grond. Bij het overstappen naar de volgende bus troffen we helaas de (enige) onaardige bewoner van IJsland. We hadden onze tickets in de vorige bus moeten inleveren en meneer geloofde hier duidelijk niets van want hij kon alleen maar “bullshit, bullshit, bullshit” uitbrengen. Uiteindelijk nieuwe tickets gehaald en nog net niet brakend door z’n rijstijl naderden we ons hostel, maar ik moet hem nageven dat hij wel zo sportief was om ons te laten weten dat we een halte te vroeg wilden uitstappen.

Het hostel was prima, uitzicht op de baai (maar vergeten een foto te maken) en best een ruime dorm. We fristen ons even op en gingen toen op pad voor avondeten; hotdogs haha, beetje rekening houden met de prijzen hier.. 😉 Eerst hopten we nog even langs het schip, daar hebben we even gebabbeld met Sam en Jet en vervolgens gingen we door naar het hotdogkraampje. Daar kwamen we Burkey tegen, een Nederlandse jongen die er net 2 weken IJsland op had zitten. We raakten aan de praat en nadat Jin en ik een negatieve coronauitslag kregen besloten we nog even naar een kroeg te gaan. Daar hebben we geen seconde spijt van gehad! We kwamen terecht op een soort zolder met een ontzettend excentriek publiek (lees: IJslandse eurovisie songfestival achterban in het kwadraat) maar het was zo ontzettend leuk! Iedereen was helemaal uitgedost en het was een leuke mix van zeer enthousiast dansend publiek, mensen die gewoon even een drankje deden en een host die zijn taak vol overgave volbracht. We waren absoluut de enige toeristen maar hebben ons (met rugzak op, haha gênant) desalniettemin vol overgave op de dansvloer begeven. Om 23:00 moest de toko dicht in verband met coronaregels (schijnmaatregelen wat?) maar het afteren ging buiten nog even door. Het wordt natuurlijk helemaal niet donker hier, omdat we zo noordelijk zitten, en de IJslanders vieren hun feestjes thuis verder. Wij daarentegen zochten ons bedje op, want we wilden uitgerust Reykjavík gaan verkennen!

Dansje met backpack

De volgende ochtend huppelden we na een lekker warme douche (alles gaat hier via grondwarmte omdat het zo vulkanisch is) naar het startpunt van een tour door Reykjavík. Het is een schattig stadje, dat 2/3 van de populatie van IJsland herbergt. Onze guide was erg aardig en nam ons mee naar het parlementsgebouw, het stadhuis, de traditionele huizen en wat andere belangrijke plekken in Reykjavík. Het wint heel eerlijk gezegd allemaal niet de schoonheidsprijs, maar wat wil je ook als behalve lava ongeveer alles geïmporteerd moet worden. Na de tour hebben we heerlijk gelunched bij de oude haven om vervolgens een marktje en het hypermoderne concertgebouw Harpa te bezoeken (voor de Groningers, denk forum-stijl) dat helaas deels gesloten was door… corona natuurlijk… what else. We hebben toen onze bagage van het hostel naar de Tecla gebracht en vanuit daar zijn we naar Hallgrimskirkja gelopen. Dat is een moderne kerk die is gebaseerd op de basaltformaties die langs de zuidkust te vinden zijn, erg mooi en helaas al dicht, want.. you get the drill: corona. De straat die er naar toe loopt is in regenboogkleuren geschilderd, lekker geëmancipeerd.

Hallgrimskirkja
Regenboogstraat
Traditioneel huisje
Harpa met een violist

Vervolgens hebben we even een terrasje gepakt met de groep die meevaart. Ik ken Amelia en Maartje al en Jin kende behalve mij natuurlijk niemand, maar dat komt helemaal goed want het was hartstikke gezellig. Met z’n allen gingen we naar het schip om te eten en het plan van Jet te horen: we varen om 4:00 uit (Jin en ik hebben 4-8 wacht dus we mogen meteen aan dek blijven) en hopelijk hebben we dan 36 uur gunstige wind om naar de juiste fjord (ben de naam even kwijt) te varen. Dan gaan we vanuit daar dagtochten doen en hiken etc. en de wind gaat draaien, maar omdat we dan noordelijker zitten is dat geen probleem en kunnen we altijd nog naar Ísafjordur. Aangezien we om 4:00 op moeten is het tijd om de hut op te zoeken, hopen op een goede nacht en weinig zeeziekte!

Liefs, Nikki

Tecla in de haven

P.s. Mocht je deze blog nog volgen vanuit School at Sea, voel je vrij om je uit te schrijven (dat kan onderin de mail), de komende 2 weken zal ik namelijk zo nu en dan iets posten over zeilen in IJsland en daarna onze route door IJsland. Mocht je het juist leuk vinden om een berichtje te ontvangen wanneer ik iets post dat kan je je via email inschrijven ergens onderaan of rechts op deze pagina. 🙂


3 reacties op ‘Velkomin til Íslands!

Laat een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s