Eigen reis Cuba

Hoi allemaal,

Terwijl ik dit schrijf zijn we onderweg van Cuba naar Bermuda. Sinds we vertrokken uit Bocas del Toro (Panama) is er alweer veel gebeurd. Het zeilen is vanaf nu anders dan hiervoor: we varen geen ruime, maar scherpe koersen. Daarnaast rollen we niet meer over de golven maar stampen we nu. Het komt er op neer dat het zeilen nu ruiger wordt en we merkbaar aan de terugweg beginnen…

De laatste 300 mijl voor Cuba was er weer een scheepsovername. Ik had gesolliciteerd voor de functie van stuurman en nog diezelfde middag hoorde ik dat Denise, Ken en ik stuurmannen waren geworden, super gaaf! Ik liep de 5-9 wacht en ik vond de scheepsovername ontzettend leuk en leerzaam. Voordat we Cuba in mochten moest het schip echt helemaal schoon zijn, want de Cubanen komen aan boord controleren, dus tijdens de scheepsovername werd er door iedereen druk schoongemaakt en na een paar dagen zeilen kwamen we tijdens mijn wacht aan bij Cuba! We hebben gewacht op de zonsopgang en toen heb ik het schip de haven ingevaren, Marina Hemingway, vlak bij Havana. Het was echt heel bijzonder om te doen, het was nog vroeg en de zon kwam langzaam op en in combinatie met de mist die er hing zag het er werkelijk sprookjesachtig uit. We werden ingeklaard en gelukkig was het schip schoon genoeg en mochten we direct door de haven in. Ook de drugshonden en de arts die aan boord onze temperatuur kwam meten hadden geen bezwaren en niet veel later zetten we voet op land in Cuba!

We hebben een paar dagen in Cuba gelegen en onder andere aan school gewerkt. Tijdens de pauzes gingen we ijs halen, zwemmen bij de om de hoek gelegen glijbaan en Mark, Koen en ik hadden ook een douche ontdekt die we een paar keer konden gebruiken. (Bij de aan de windse koersen kan de watermaker niet altijd aan omdat die door de helling lucht in plaats van water pompt dus we mochten al even niet douchen.) De laatste avond voor de eigenreis hebben we een verlovingsfeestje voor Sam en Jet gegeven, en tegelijkertijd een afscheidsfeestje voor Jelle, Geeske en Jehanne. We hadden een prachtige taart voor Sam en Jet gemaakt en we hebben een bruiloft nagedaan. Voor Jelle heb ik weer een oonfilmpje van het hele schip gemaakt. Voor Geeske hadden we een slinger van bloemetjes met tekstjes en tekeningen gemaakt en voor Jehanne een t-shirt waar iedereen iets op had geschreven. Het was een super gezellige avond maar het was wel dubbel omdat het echt ontzettend jammer is dat ze weg gaan…

De volgende ochtend was het zover: eigenreis Cuba! Alle clichés over Cuba kloppen, het is echt een prachtig land en je blijft je ogen uitkijken bij elke oldtimer die voorbij rijdt. Samen met het leukste groepje dat er is (Gwen, Denise, Maud, Mark, Koen, Jorge en Maurits) heb ik een week met een budget van $30,- per persoon per dag door Cuba gereisd! We hadden de groepjes pas de dag ervoor gehoord en door de voorbereidingen van het feest was het er niet echt van gekomen om een plan te maken. We namen de bus naar Havana en daar strandden we op een busstation waar kennelijk alleen locals konden reizen. We besloten een taxi naar Trinidad te zoeken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan, maar na een 2 uur durende zoektocht lukte het ons om voor $164 naar Trinidad te reizen. De taxichauffeur had echt nog nooit naar Trinidad gereden, en dat hebben we wel een beetje gemerkt, hahaha. Terwijl we best goed op weg waren kregen we opeens een klapband op de enige snelweg in Cuba. Gelukkig hadden we een reserveband, maar we konden de lol van deze plotselinge stop eigenlijk wel inzien. Toen we weer op weg waren werd er opeens voor me gezongen, want in Nederland was ik op dat moment al 16, haha. We besloten dat we het gewoon 30 uur gingen vieren. Helaas heeft de taxichauffeur toen 60 kilometer de verkeerde kant opgereden dus we hebben er uiteindelijk 7 uur over gedaan om van Havana in Trinidad te komen… In Trinidad lukte het gelukkig snel om een mooi casa te vinden. We sliepen met z’n 9’en voor $25! We zijn uiteten gegaan en daarna ook nog naar een feestje, het was heel gezellig. De volgende dag zijn we gaan paardrijden! We reden door een vallei naar een waterval, waar we even konden zwemmen en een ander groepje tegenkwamen. Op de terugweg gingen we zelfs in galop, heel gaaf! Daarna heb ik wifi gekocht zodat ik ook nog even met thuis kon kletsen en die avond zijn we weer uiteten gegaan.

De dag hierna was apart omdat er ’s avonds een nieuwe begeleider is gekomen en onze andere begeleider terug is gestuurd naar het schip. Dit betekende dat we nog een dag in Trinidad moesten blijven en de dag daarna zijn we doorgereisd naar Santa Clara. Toen we daar een casa hadden gevonden hebben we een beetje door de stad gelopen en ook hier kwamen we een ander groepje tegen waar we een beetje mee zijn opgetrokken. De volgende dag in Santa Clara zijn we naar de sigarenfabriek gegaan en later met een open taxi naar het Che Guevara monument. Samen met Maurits, Gwen en Quinten heb ik toen de paardentaxi teruggenomen en die avond gingen we weer uit eten en daarna gingen we naar het casa van een van de andere groepjes.

De ochtend daarna zijn we doorgereisd naar Matanzas, op de kaart een best grote stad maar in de praktijk heel weinig. We hebben daar een beetje rondgelopen en onszelf een tour gegeven, maar er viel erg weinig te beleven dus we zijn doorgereisd naar Havana. We hadden een bus als taxi, dat was heel bijzonder, want we zaten privé in een soort oude schoolbus! img_3687-kopieIedereen was vrij moe toen we in Havana aankwamen en het kostte best veel moeite om een casa te vinden, dus de eerste waar we in pasten hebben we meteen genomen. We zijn daarna naar een hele lekkere pizzeria gegaan en vroeg gaan slapen. De volgende dag hebben we in Havana doorgebracht en ’s middags hebben we een oldtimertour door de stad gedaan! Heel gaaf.

Op de laatste dag hebben we chocolade en souvenirtjes gekocht en daarna zijn we met de taxi teruggegaan naar het schip. Daar wachtte een leuke verrassing op ons: Jet blijft nog tot Bermuda aan boord! We hebben een schooldag aan boord gehad en toen was het tijd voor het echte afscheid van Jelle, Geeske en Jehanne. Ik vind het zo jammer dat ze nu weggaan, helaas is het niet anders. We varen verder met Quinten, Joost en Peter. Na het uitklaren kozen we weer het ruime sop en nu zijn we in een race tegen de Thor Heyendahl onderweg naar Bermuda. Hopelijk zinken we niet, tot dan!

Liefs, Nikki

Hieronder nog de Lipdub die we voor de halverwegedag hebben gemaakt in januari!

Advertentie

Een reactie op “Eigen reis Cuba

  1. lieve Nikki,
    Wat geweldig wat jullie allemaal meemaken. Dit is een verrijking voor de rest van je leven en dat kan niemand je afnemen.
    Carpenters Diem!!

Laat een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s