Dagindeling

Aan boord lopen we om de beurt in groepjes wacht, een wacht is een periode van 4 uur (eerst 3 uur, maar het ging zo goed dat we meteen op 4 uurs wachten zijn overgestapt). Tijdens de wacht zeil je met je wacht (de mensen die tegelijkertijd wacht hebben) en met de stuurman het schip, je controleert de watermaker, houdt het logboek bij, tekent de positie in de kaart en controleert het dek. Natuurlijk moet er ook iemand sturen, op de uitkijk staan (of ’s nachts op de radar kijken) en moeten er soms wat zeilen gehesen of gestreken worden. Er is echter niet heel erg veel wind op het moment (daarom zijn we de golf van Biscaye ook zonder kleerscheuren doorgekomen) en we motoren veel. Je loopt dus 4 uur wacht (ik van 1 tot 5) en dan heb je 8 uur geen wacht (= slapen en eten) en dan heb je weer 4 uur wacht. De schooldagen zijn nu begonnen dus je hebt om de dag 2 keer wacht, en dan weer een dag school. Dat zorgt ervoor –ondanks dat we met 43 man op 50 meter leven- dat sommigen totaal langs elkaar heen leven omdat ze simpelweg anderen wacht/schooldagen hebben. Het is best fijn dat school begint omdat dat betekent dat ik om de dag in ieder geval één normale nacht heb. Het is best lastig om om 1 uur je bed uit te komen en wacht te gaan lopen, maar de sterren ’s nachts maken een hoop goed. Ik ken nu al een aantal sterrenbeelden en ik begin er ook steeds meer te herkennen! (Dat doe ik heel erg ‘old school’ met een boek want we hebben hier geen google). Ik hoop aan het eind van de reis te kunnen navigeren op de sterren. Daarnaast is het vooral heel erg gezellig en slepen koffie en kaasnoodles ons door de wacht heen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mooie zonsondergang

De schooldagen zijn natuurlijk ook niet hetzelfde als thuis. We krijgen niet klassikaal les (behalve Nederlands voor de anderstaligen, en Spaans, maar omdat ik Spaans heb van school hoef ik niet mee te doen). Verder werk je eigenlijk de hele dag aan school. Vanaf 8:30 tot 18:00 zijn we daar mee bezig, en iedereen doet wat anders. We hebben een planning en die werkt heel motiverend dus dat is fijn. Ik heb zelfs al mijn eerste toets gemaakt aan boord! Ik deed er wel wat lang over omdat lezen en schrijven op een schommelend schip wat tijd kost. Gelukkig hebben we wel pauzes tijdens school. Sowieso omdat er soms mankracht nodig is om de wacht te helpen bij het zetten van de zeilen, maar ook om 11 uur is er even pauze, waarin we gaan sporten (en eten) op een liedje (‘Bring Sally Up, Bring Sally Down), dan is er pauze bij de lunch (die is warm want bij lunch is vrijwel iedereen wakker en ’s avonds en ’s ochtends niet) en dan hebben we ook nog het 4-uurtje, waarin we vaak weer gaan sporten (en eten).

kluivernet-met-denise-en-marit

In het kluivernet met Denise en Marit!

En als we vrije tijd hebben? Er is altijd iets te doen (er zijn ook altijd mensen wakker, je kan bij wijze van spreken om 4 uur ’s nachts opstaan en met de 1-5 wacht gaan chillen op het achterdek). Je kan het kluivernet in, je kan de mast is (wat héél erg gaaf is), je kan tekenen, een dagboek (waarbij je 15 dagen achterloopt) bijwerken, je kan foto’s uitzoeken, vissen (niks vangen), filmpjes monteren, slapen, even aan school werken, spelletjes doen, dolfijnen en walvissen spotten, de keukendienst helpen, je hut opruimen, scheldwoorden in het Portugees leren, stresse (kaartspel), de Portugezen Nederlandse (scheld)woorden leren (we horen nu de hele dag: ‘optyfen’), een boek lezen op het voordek, gezellig doen in de salon. Er is altijd wat te doen en er is altijd een gezellig plekje te vinden. En als het straks nog warmer is dan gaan we zwemmen. (Update, is ondertussen gebeurd!!!)

DCIM100GOPRO

Maud, Balthasar, Gwen en ik op Jeroens hutje

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lachen met Maud op het achterdek

heel-serieus-achter-het-roer

Heel serieus achter het roer!

 

Een volgende blog met dolfijnen en walvissen en foto’s en een geweldig fimpje volgt later!

Advertentie

Een reactie op “Dagindeling

Laat een reactie achter!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s